بهینهسازی تهویهی طبیعی با بهکارگیری نمای دوپوسته
منتشر شده در شماره دوازدهم فصلنامه معماری و انرژی
نویسنده مسئول:
همکاران:
دربارهی مقاله:
عملکرد حرارتی ساختمان متأثر از شرایط پوسته ساختمان است و تغییرات در توده حرارتی پوسته ساختمان بر شرایط حرارت داخلی تأثیرگذار است. به همین جهت خصوصیات حرارتی و اجزای معماری نمای دوپوسته باید در مراحل اولیه طراحی مد نظر قرار گیرد. یکی از مشکلات اصلی نماهای دوپوسته در کشورهای با دریافت بالای تابش خورشید، بالا رفتن دمای هوای فضای میانی نما در مواقع گرم سال است که این امر نیاز به تهویه جهت کاهش جذب حرارت و افزایش کارآمدی انرژی در ساختمان را ایجاب مینماید. هندسه نما و ابعد بازشوها بر جریان تهویه در نمای دوپوسته تأثیر بسیار دارد. به منظور دستیابی به عملکرد حرارتی مناسب در نمای دوپوسته جزییات تمامی اجزای نمای دوپوسته باید به اندازهای روشن باشد تا مطالعه رفتار حرارتی نما از طریق نرم افزارهای شبیهسازی ممکن گردد. در این پژوهش برای یک نمونه ساختمان اداری در شهر شیراز سیستمهای مختلف نمای دوپوسته با استفاده از نرم افزار دیزاین بیلدر نسخه 5/4 شبیه سازی شده است و عملکرد تهویه آنها مورد ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به تحلیلهای صورت گرفته، سیستمی نوین از نمای دوپوسته جهت بهینه کردن جریان تهویه با بررسی پارامترهایی چون سرعت، دما و الگوی توزیع و گردش جریان هوا در فضای میانی نمای دوپوسته و فضای داخل ساختمان پیشنهاد شده است. علاوه بر سیستم نمای دوپوسته، هندسه و تناسبات فضایی واندازه اجزاء نما نیز بر مکانیسم تهویه در فضای میانی نما و فضای داخل ساختمان تأثیرگذار است. با توجه به سیستم پیشنهادی، اندازه قسمتهای راهرویی و همچنین چندطبقه در نما با توجه به تناسبات اجزای نما به ارتفاع و طول ساختمان ارائه شده است.
واژههای کلیدی:
ساختمان اداری، تهویهی طبیعی، نمای دوپوسته چندطبقه، نمای دوپوسته راهرویی، نرم¬افزار دیزاین¬بیلدر
راهنمای استناد به مقاله:
جهت ارجاع این مقاله در اثر پژوهشی خود می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
تابان، محسن؛ کشاورز، زهرا؛ 1403؛ بهینهسازی تهویهی طبیعی با بهکارگیری نمای دوپوسته؛ فصلنامه معماری و انرژی؛ تهران؛ شماره دوازدهم؛ ص 42-51.
نسخـه چاپــی
قیمت: 480000 تومان
ارسال توسط پست
- سخن سردبیر
مهندس فهیمه دربان
- بهبود سیمای شهری با اصلاح فرهنگ نماسازی
زهرا رسولینژاد، کارشناسی ارشد معماری
- نقش عایقکاری حرارتی در بهرهوری انرژی و بهبود عملکرد پوستهخارجی
بهروز محمدکاری، دکتری عمران - فیزیک ساختمان، دانشیار و رئیس بخش انرزی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
- تکنیکهای عملیاتی کاهش نوفه و افزایش آسایش صوتی در ساختمانهای سبز
سمیه امینینسب، دکتری فیزیک، سرپرست بخش آکوستیک مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
- بررسی عملکرد حرارتی مصالح نما بر کاهش اثرات جزیرهی گرمای شهری
سها سیدطباطبایی، کارشناس ارشد معماری و انرژی
- نمونهی موردی ساختمانهای اداری با نمای دوپوسته
زهرا کشاورز، کارشناس ارشد معماری
- بهینهسازی تهویهی طبیعی با بهکارگیری نمای دوپوسته
محسن تابان، دکتری معماری، استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول؛ زهرا کشاورز، کارشناسی ارشد معماری
- کاهش مصرف انرژی با طراحی معمارانهی ساختمان بلندمرتبه در پیانسی پلازا
گروه فنی پژوهشی فصلنامهی معماری و انرژی
- اصول طراحی مبلمان شهری با رویکرد معماری زمینهگرا
محمود گلابچی، فوق دکتری سیستمهای ساختمانی، استاد تمام دانشگاه پارس؛ سمیه پاشایی، کارشناس ارشد طراحی صنعتی
- از نمای معمولی تا نمای زیستی: ارتقای زیبایی و عملکرد ساختمان با ریزجلبک
حمیدرضا رضازاده، کارشناسی ارشد فنآوری معماری بایونیک؛ فریال احمدی، دکتری معماری و استادیار دانشگاه مازندران؛ سعبد حقیر، دکتری معماری و دانشیار دانشگاه تهران؛ هاجر صدرموسوی گرگری، کارشناسی معماری
- رابطهی میزان دریافت تابش خورشید با پوستهی خارجی آبانبارها
توحید شیری، کارشناسی ارشد معماری
- گزارشهای اقلیمی، نقاب سایه، روش ارزیابی عملکرد سایهبانها (یزد)
دفتر مطالعات اقلیمی فصلنامهی معماری و انرژی
نسخـه چاپــی
قیمت: 480000 تومان
ارسال توسط پست
سخن سردبیر:
سال ششم | شماره دوازدهم
بنابر اظهارنظر معماری 2030، انتظار میرود تا سال 2060 میلادی در سطح جهان حدود 241 میلیارد مترمربع مساحت جدید به ساختمانها اضافه گردد. این موضوع از آن جهت مخاطرهآمیز است که محیط ساختهشده مسئول بیشترین میزان انتشار کربندیاکسید در جهان است. این میزان به طور سالانه 42 درصد از تجمیع انتشارها را شامل میشود. برای تطبیق با بزرگترین موج رشد ساختمانها و زیرساختها در راستای کاهش ردپای انرژی و کربندیاکسید، حیاتی است که ساختمانها را هدفمندتر و سالمتر بسازیم. چراکه بیش از نیمی از ساختمانهای آینده همین ساختمانهای امروز هستند. چنانچه به گذشتهی معماریِ ایرانزمین برگردیم همسازی بناها و کاهش ردپاهای مضر بر زیستگاه مردمانمان که حاکی از بینش شهودی یا دانش عملی به ارث رسیدهای است را میتوانیم مشاهده کنیم. امروزه ما معمارها به طور شگفتآوری میتوانیم از این موهبت بهره بریم و در هماهنگی با تکنولوژی و دانش روز دنیا، سبک و سیاقی نوین به معماری بخشیده و این معماریِ معاصرِ کارآمد را به جهانیان نیز عرضه نماییم. ما مهارتهای ساختمانی پیشرفتهای را توسعه دادهایم و معماری به طور قابل توجهی تکامل یافت؛ با این حال، ساختمانهایمان به مثابه پوستههایی دیده میشوند که نمایانگر قدرت، موقعیت و هویت فرهنگی ما هستند. معماری پوستهی ساختمان از لحاظ همسازی با بستر و بهکاربستِ فنآوریهای بهروز، کارایی، عملکرد، زیبایی و آسودگی دیداری سنجیده میشود و مستلزم در نظرگرفتن چندین فاکتور از جمله محیط بیرونی، شرایط خرد اقلیم، ویژگیها و فرهنگ محیطی، فضای داخلی و نیازهای ساکنین است. معماری نمای ساختمان اغلب مهمترین جنبه از منظر طراحی است، چراکه علاوهبر هویت ساختمان، ذوق و هنر معمار را نشان میدهد و ارزش زیباییشناختی ساختمان و نوع معماری آن را بیان میدارد. مهندسی نما از نقطهنظر بهرهوری انرژی اهمیت بالایی پیدا میکند و نقش مهمی در حفظ شرایط دمایی داخلی و بهبود عملکرد پایدار ساختمانها بر عهده دارند. در نتیجه طراحی هوشمندانهی پوستهی خارجی ساختمان میتواند باعث گردد تا ساختمانها برای ساکنان و محیطشان عملکرد موفقیتآمیزتری داشته باشند. درک مؤثر از قوانین و مقررات ساختمانی، هم در وضع¬کنندگان قوانین و هم برای متخصصان درگیر در طراحی و ساخت پوستهی ساختمان، امری حیاتی است. با به دست آوردن درک عمیق از استانداردها میتوان از ایجاد نماهای ایمن، انعطافپذیر، کارا و جذاب اطمینان حاصل کرد. ویرایش جدید مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان علاوهبر تمرکز بر مهندسی پوسته با عایق حرارتی به معماری آن نیز بها داده است، این بدان معناست فرصتی ایجاد گردید تا معمار با درنظر گرفتن استاندارد وضعشده، با رویکردی معمارانه بهرهوری انرژی و زیباشناسی را توأمان ایجاد نماید. اما به هر حال، طراحی پوستهی ساختمان یک موضوع پیچیده است و رویکردی چندوجهی و بین رشتهای را میطلبد، به طور ایدهآل به تیمی متشکل از معماران، مهندسان و حتی دانشمندان محیطزیست، جهت دستیابی به طراحی بهینه نیاز است. در این شمارهی فصلنامهی «معماری و انرژی» عزیزانی همراه و همکار ما هستند که دغدغهای بر روند ناصحیح ساختوسازها یا قوانین موجود دارند و آنها در تلاش بر ایجاد تحولی اساسی تحقیق و پژوهش نمودهاند. تحولی اساسی بر روند ناصحیح ساختوسازها در سرزمینمان که زمانی پیش رو در ساخت بناهای پایدار و سالم بوده است!
سردبیر مهمان:
مهندس فهیمه دربان